Odzież robocza dla gastronomii

05 października 2017 Autor: Stanisław Ruta
Ocena: -/5 (liczba ocen: 0)
/zdjecia/blog4.jpg 750 1200 20171005 Odzież robocza dla gastronomii Odzież robocza dla gastronomii Stanisław Ruta https://www.openwear.pl/favicon-196x196.png
odziez-robocza-dla-gastronomii.jpg
Odzież robocza dla gastronomii

Każdy z nas miał do czynienia z odzieżą roboczą w gastronomi. Odzież ta spotykana jest w sieciach fast food, restauracjach, hotelach czy barach. Odzież robocza w gastronomii ma chronić odzież prywatną pracownika oraz dbać o wizerunek całej marki. 

Odzież robocza dla gastronomii od strony prawnej


Artykuł 2377 k.p. mówi, że pracodawca jest obowiązany dostarczyć pracownikowi nieodpłatnie odzież i obuwie robocze, jeżeli prywatna odzież pracownika może ulec zniszczeniu bądź znacznemu zabrudzeniu lub ze względu na wymagania sanitarne i higieny pracy.

używana odzież robotnicza w gastronomii

Różnica między odzieżą ochronną, a odzieżą roboczą

W języku potocznym pojęcia te są używane na przemian, co jest błędem. Dlatego postanowiliśmy wyjaśnić, czym się rożni odzież robocza od odzieży ochronnej.

Odzież robocza

Odzież robocza charakterystyczna jest dla branży gastronomicznej, hotelarskiej oraz służby zdrowia. Odzież robocza ma na celu zabezpieczyć odzież prywatną lub ją zastąpić podczas wykonywania pracy. Odzież ta jest również nazywana odzieżą zawodową

Odzież ochronna

Odzież ochronna okrywa lub zastępuje odzież osobistą. Celem odzieży ochronnej jest zabezpieczenie pracownika przed wieloma zagrożeniami, które występują na danym stanowisku pracy. Odzież ochronna wymagana jest podczas wykonywania prac, które mogą narazić zdrowie pracownika np. skaleczenia lub niebezpieczne substancje.

Podsumowując. Odzież robocza ma na celu ochronić ubrania prywatne pracownika, a odzież ochronna nakierowana jest na ochronę zdrowia pracownika.

Czym powinna się charakteryzować odzież robocza dla gastronomii

Mówi się, że każdy z nas ma w sobie małe dziecko. Pragniemy przytoczyć następny przykład, który potwierdzi tę tezę. Nie od dziś wiadomo, że dzieci jedzą wzrokiem, dlatego ważne jest, aby ich posiłki zachęcały to zjedzenia. Podobne zjawisko można zauważyć wśród dorosłych ludzi. Zdecydowanie chętniej zjemy posiłek w miejscu, które jest zadbane, dania ładnie podane, a osoby obsługujące wyglądają bez zarzutu. Dlatego ważne jest, aby odzież ochronna dla gastronomii została wykonana z wysokiej jakości surowców, przez co wytrzyma wiele wyzwać.

Oprócz jakości odzieży roboczej, ważny jest jej wygląd, zwłaszcza w gastronomii. Elegancka koszula, krawat czy  fartuch na pewno dodadzą profesjonalizmu miejscu, które będzie obsługiwane przez tak ubrane osoby. Warto również zadbać, aby odzież robocza w gastronomii posiadała logo firmy.

odzież robotnicza dla gastronomii

Odzież robocza dla gastronomii chroni nie tylko pracowników

Głównym celem odzieży roboczej dla branży gastronomii jest ochrona pracownika. Jednakże odzież robocza w gastronomii potrafi uchronić przed reklamacją klienta z powodu np. włosów w zupie. Kucharz, który używa odzież roboczą w postaci czapki kucharskiej zmniejsza ryzyko, że jego włosy znajdą się w daniu klienta.

Najtańsza Drukarnia Internetowa
Pomysłowe Gadżety Reklamowe
Znakowanie Odzieży Reklamowej